19.11.2017

Kaj je (absolutno) merilo naših odnosov?

Na novembrskem srečanju mlajše zakonske skupine POT smo premišljevali ob papeževi katehezi z naslovom »O lepoti krščanskega zakona«. V njej papež Frančišek izpostavi podobnost med odnosoma mož-žena in Kristus-Cerkev. Pri tem izhaja iz misli sv. Pavla, ki izpostavi, da je (naj bo) ljubezen med zakoncema podobna ljubezni med Kristusom in Cerkvijo.

Ob duhovni spodbudi Tomaža smo iskali odgovor na vprašanje, kaj naj bo tista absolutna mera, s katero moramo in moremo primerjati naše (tudi – ali predvsem) zakonske odnose. Tako kot so nekoč* meter primerjali s prametrom – palico iz platine, ki je bila enaka dolžini destmilijoninke razdalje med ekvatorjem in severnim tečajem po poldnevniku, ki poteka skozi Pariz – moramo tudi mi danes poiskati referenco, s katero bomo lahko primerjali (izmerili) naše odnose (ljubezni), jih s tem ovrednotili in posledično nadgradili, izpopolnili, naredili bolj podobne tej referenci. Prišli smo do zaključka, da je ta referenca Jezus Kristus Odrešenik, ko je na veliki petek visel na križu . Ali zmoremo? Na to vprašanje si bo moral v intimi svojega srca in v tistem najbolj iskrenem odnosu z Bogom, kot ga vsak od nas pač zmore, odgovoriti vsak sam. Zase lahko rečem, da je velikokrat težko. Tudi zato sem malce »poskočil« ob pismu Katarine, s katerim nas je pred zakonsko skupino opozorila, da bi bilo prav, da nanjo pridemo pripravljeni in si papeževo katehezo, ob kateri bomo premišljevali, predhodno preberemo. S tem namreč prispevamo k duhovni in osebni rasti najprej sebe, posledično (in nato) pa še ostale tovarišije. Slediti referenci, ki smo jo odkrivali v okviru novembrskega srečanja, je resnično težko. A če (in šele, ko) poznamo cilj ter ga prepoznamo kot pomembnega, bomo prej ali slej našli tudi pot, da ta cilj dosežemo. Zato, hvala tudi tebi Katarina, da si meni in nam zastavila enega izmed pomembnih ciljev naših srečanj v tem novem ciklu našega druženja.

*Ker je fizični predmet (prameter) podvržen poškodbam in posledično »preoblikovanju«, je trenutno meter kot osnovna enota v mednarodnem sistemu enot (SI - Système International) definiran z razdaljo, ki jo svetloba v vakuumu prepotuje v 1⁄299.792.458 sekunde.

Peter Gregorčič