02.01.2018

Drugi sveti večer in hvaležnost za dar novega življenja

01.01.2018: Podnanos
Nedeljski silvestrski popoldan je bil dogovorjen za naše srečanje in obhajanje drugega svetega večera v skupnosti prijateljev. Še v vzdušju obhajanja praznika svete Družine, ki mu je uspelo nekoliko zasenčiti zavedanje zadnjega dne v letu, smo se začeli zbirati in kot se spodobi za družino, je za nekaj časa naše središče postala kuhinja. Vsi od najmlajšega do najstarejšega smo prispevali pripravo prazničnega večera in večerje.
477_7712.JPG
Že v kuhinji je zadišalo po lepem in veselem pričakovanju novega leta. Smeh je napolnil hišo in tudi »vztrajno« padanje v grehe ob igranju igre "Grehi in kreposti" ter življenje v upanju, da nas bo enka na kocki rešila iz njih, veselja ni zmanjšalo. Prazničnemu vzdušju je pomembnost dodal še prihod zadnjega člana večera, novopečenega očka Petra, ki se je težko poslovil od Marjane in Gorazda, ki sta se odločila silvestrovo preživeti v kranjski porodnišnici. Brez velikih težav smo hitro povezali in združili obhajanje drugega svetega večera in veselja nad novim življenjem ter novim poslanstvom, ki sta ga deležna naša prijatelja Marjana in Peter.

Praznični večerji je sledila molitev večernic in blagoslov na drugi sveti večer. Otroci so z velikim veseljem prevzeli vlogo obhoda z blagoslovljeno vodo in kadilom po velikem podnanoškem župnišču. Sploh je molitev zaznamovala naš večer, saj smo se pol ure pred polnočjo umaknili v cerkev, pokleknili pred novorojenim Detetom navzočim v monštranci ter se s hvaležnostjo poslovili od starega leta in v novo leto vstopili ob blagoslovu z Najsvetejšim. Otroci so nas v molitev uvedli z igranjem božičnih pesmi. Posebno doživetje je bilo biti pred Gospodom s hvaležnostjo in prošnjo, medtem ko se je zunaj razdivjala prava vojna ob pokanju petard in streljanju raket.

Po vrnitvi v župnišče smo odprli šampanjec. Prinesel ga je Peter z željo, da z njim nazdravimo tudi ob Gorazdovemu rojstvu. Ne smemo pozabiti povedati, da je večer bistveno zaznamoval smeh. Nekaterim je smeh uspelo privabiti na obraze z vici, drugim s spretnim »hipnozo«, tretjim pa zaradi njihovega smeha na kolenih ...

Ja, s smehom in molitvijo smo vstopili v novo leto in upamo, da bosta to dva zvesta spremljevalca celotnega leta. Hvala vsem za lep drugi sveti večer!
Mateja Peršolja