20.08.2018

Vidno znamenje Božje ljubezni in usmiljenja

V majhni vasici Stržišče so v času od 15. do 22. julija potekale duhovne vaje za študente in izobražence, katerih sem se udeležila tudi sama. Rdeča nit premišljevanj, odkrivanj, branj in zavestnega sprejemenja so bila “ Znamenja “.
Z njimi smo se srečevali skozi cel teden; gledanje filma o Svetem Ignacijem Loyolskem, sredin pohod na Črno Prst, skupinsko delo pripravi sv. maš, plenuma in navsezadnje pomoč pri hišnih opravilih in smejanju ob pomivanju posode, kavi in piškotih po končani molitvi v tajništvu.
Najbolj pa se mi je vtisnilo v spomin “velikončno tridnevje", kjer sem lahko začutila Božjo skrivnost in usmiljenje, po katerih se mi je razodel. Bog je človeku nedoumljiv, a smo lahko ob branju začutili njegovo prisotnost čudovitih del odrešenja: ob osvoboditvi izvoljenjega ljudstva iz sužnosti, v velikih dveh osebah Abrahamu in Mojzesu, ki ju je Bog poklical, prerokih in navsezadnje Mariji in Jezusu, ki sta glasnika v današnjem času. Na ta čudovita dela božje prisotnosti je spominjalo tudi premišljevanje ob besednih zvezah spokornega bogoslužja: navajenost na sužnost, dvom v obljubo, nestrpnost in odlašanje z odločitvijo in hoja do vrha cerkve in priprava na prejem sv. spovedi. Čeprav se prejema tega svetega zakramenta nisem udeželila in mi je bilo kasneje žal, sem ta dan začutila in spoznala kako trdna sestrska in bratska ljubezen me obdaja. V tem dnevu je bilo še nekaj padcev, dvomov in solz, a vse to je bilo znamenje prehoda iz nesmisla k smislu ali besedni zvezi “ rojstvu novega človeka “.

Sobotna vigilija je bila kraljica vseh vigilij. To je bila noč, kjer sem ob slavju luči Vstalemu Kristustu, premišljevanju Božje Besede, blagoslovu ognja in krstne vode in evharističnem bogoslužju, začutila živo znamenje Božjega odrešenja in usmiljenja. Notranje srečanje z Bogom, ki rešuje, me je napolnilo z upanjem in veseljem. Ob sklenitvi večera sem se ustavila ob grobu Vinka Kobala, začetnika duhovnih vaj v Stržišču in vedela, da me pri premagovanju moje poti prav nič ne more ustaviti.

Gospod, hvala ti, ker si mi ob treh čudovitih duhovnih voditeljih Tomažu, Primožu in Alanu, deveterici mladih fantov in deklet in zvestima kuharjema Janji in Lojzetu pokazal, da sem tvoje znamenje in orodje Božje ljubezni v svetu! Uporabi me, da bom lahko vedno znova znala plesti mrežo ljubezni in upanja na svoji španski poti v Sevilli, kamor me pošiljaš septembra!

Jana Kolar