08.12.2020

Svetost Začetka

Česa se danes spominjamo in kaj praznujemo? Svetost Začetka.

Ko sem se včeraj pripravljala na verouk po zoomu, sem se spraševala, ali spregovoriti o današnjem prazniku in vseh velikih praznikih, povezanih z Marijinim življenjem, ali pogovor navezati na teme letnika. Odločila sem se, da spregovorimo o ZAČETKU Marijinega življenja.

Brezmadežno spočetje Marije. Kako bi to razložili otroku, pa tudi odraslemu, tradicionalnemu verniku? Preprosto, vsaj zame. Bog je že vnaprej določil, ali lepše povedano, izbral Marijo za svojo in našo Mater.

Marija je bila spočeta na popolnoma naraven način, v telesu Ane, ki je bila prostor svetega SREČANJA ženske in moške spolne celice - njene in Joahimove, s katerim sta se združila v Ljubezni. Ta sveti trenutek združitve je bil začetek Marijinega brezmadežnega življenja, po Božji izbiri/milosti obvarovanega izvirnega in drugega greha. Po Marijinem: "Zgodi se ..." je prišel k nam Emanuel in z njo sva jaz in Ti dobila Mamo.

Danes je praznik Življenja, ki me spominja, uči, da je življenje vsakega človeka SVETO takoj od tistega prvega trenutka, ko se srečata dve celici in združita v eno z Njim, do svojega naravnega konca.

Dragi Bog, HVALA Ti, da si mi izbral mamo in očeta in ju povezal v Ljubezni, da sta spočela mene. Hvala Ti za ta sveti trenutek, za njuno ljubezen, za to, da sta mi podarila življenje in da imam možnost živeti svojo pot svetosti.

Svoje doživljanje in hvaležnost ob današnjem prazniku zaključujem z vrsticami iz današnje Božje Besede:

"Pred stvarjenjem sveta nas je v njem izbral, da bi bili sveti in brezmadežni pred njim. V ljubezni nas je vnaprej določil, naj bomo po sklepu njegove volje zanj posinovljeni po Jezusu Kristusu in naj slavimo veličastvo njegove milosti, s katero nas je obdaril v Ljubljenem." (Ef 1,4-5)

Amen.

Katarina Zupančič