29.11.2019

Ti si ta Luč sveta

472_7251.JPG

Kdo se ne spomni duhovnega, ki je lezlo vanj ob prižigu luči v stržiškem večeru! Gospod sveti in On razsvetljuje. Advent naj bo poln Gospoda, ki prihaja v naše teme. Tudi poln miru, brez katerega se droben plamen umakne mrzki sapi. Poln vabil, ki jih sveče prinašajo.

Prva sveča. Sveča Preroka. Sveča Upanja.

Povabilo: Prižigamo na adventnem vencu prvo svečo, svečo Preroka, svečo Upanja za dejavno pričakovanje Njega, ki prihaja.
Vzklik: Naj nas ta sveča spominja na naše obljube ki smo jih dali Gospodu, trdnih sklepov spreobrnjenja, poslušanja Besede in naše želje se srečati z Jezusom. Vzklik: Pojdimo veselo Gospodu naproti! Stopimo Gospodu naproti vsi prebivalci zemlje.
Vzklik: V teku časa, bodi nam Gospod, naše sonce ki nikoli ne zaide; in v pojemajočih se naših dnevih bodi Ti, naš Gospod, življenje brez konca.

Druga sveča. Betlehemska sveča. Sveča Rešenja.

Povabilo: Prižigamo drugo svečo adventnega venca, Betlehemsko svečo, svečo Rešenja. Sprejmimo, izrecimo svoj 'DA' Gospodu.
Vzklik: Večni Bog, vir resnične, neugasljive Luči. Nikoli nas ne pustiš samih. Razsvetljuj s svojo ljubeznijo temine našega greha.
Vzklik: Bog Oče, v Mariji Brezmadežni nam razsvetljuješ sadove velikonočne milosti tvojega Sina. To drugo svečo prižigamo v pričakovanju njegovega prihoda v slavi. Daj da bi znali sprejeti tvojo Besedo, da bi tudi v nas zasijala luč vstajenja.
Vzklik: Blagoslovljen bodi Gospod na vekomaj, ki nas kličeš iz temin sveta v luč tvojega kraljestva! K tebi Devica in Mati, nevesta prihajajočega Kristusa, naj se dviga zahvala Cerkve.

Tretja sveča. Sveča Pastirjev. Sveča Radosti.

Povabilo: Prižigamo tretjo svečo adventnega venca, svečo Pastirjev, svečo Radosti. Veselimo se Gospodove odločitve za nas.
Vzklik: Večni Bog, naj nas ta plamen spominja lepote vere vate, naj v nas spodbuja željo, da bi te iz globin srca nad vse ljubiti.
Vzklik: Gospod Bog, ne dovoli nikoli, da bi nam zmanjkala vera vate in ljubezen do Tebe.
Vzklik: Kakor je ta plamen živ in razsvetljuje okolico, tako naj Sveti Duh preoblikuje našo slabotno vero iz navade, v kleno vero pričevalca upanja vsem ljudem.

Četrta sveča. Sveča Angelov. Sveča Zaupanja.

Povabilo: Prižigamo na adventnem vencu četrto svečo, imenujmo jo sveča Angelov, sveča Zaupanja. Naj na tudi ta pomaga pri duhovni rasti, pričakovanju na Jezusov prihod.
Vzklik: Gospod, naj nas ta plamen četrte sveče spominja, da je resnična sreča, da te ubogamo. Da ti zaupamo naše življenje in naše načrte.
Vzklik: Pridi, Gospod Jezus! Pridi med nas! Pridi v naše življenje!
Vzklik: O vzhajajoče Sonce, svetloba večne Luči, sonce pravičnosti: pridi in razsvetli vse, ki sedijo v temi smrtne sence.

Objavljena povabila in vzklike je pripravil Jože Jakopič za letošnjo šolo skupnosti. Zbral Primož Erjavec.