Srečanje, Znamenje, Daritev, Zaveza

20070224_1183.JPG

Izravnajmo steze za Gospoda

Druga adventna nedelja: Izravnajmo steze za Gospoda
POTRUDIL SE BOM

MOLITEV: Vsak dan drugega adventnega tedna (poleg prve sveče) bomo pred molitvijo sami ali v skupni molitvi prižigali na adventnem vencu še drugo svečo: 'Betlehemsko svečo' oz. 'sveča Rešenja', ki stoji (gleda) proti jugu.
»Betlehemska sveča« - »sveča Rešenja«

Druga sveča (na jugu adventnega venca) imenovana tudi 'BETLEHEMSKA sveča': je sveča univerzalnega klica k odrešenju; spominja nas na neznatno mestece, na ubožno štalco, v katerem se je rodil Odrešenik.

Poglejmo proti JUGU, k revežem, tistim ki so spodaj, tistim ki trpijo v bolečinah in nepravičnosti. Koliko medsebojnih je poti uničenih, koliko stvari je potrebnih popravila? Preveč drugo- razrednosti. Spravimo se na delo, zavzemimo se. Služimo.

Urezane višnjeve, slivove, češnjeve ali forsitieve veje daj v vazo ali kozarec z vodo in jih pusti na svetlem in toplem kraju. Če boš lepo skrbel zanje in jim redno menjal vodo, bodo okrog božiča zacvetele. Naj vzcveti tudi v našem srcu pravičnost, obilnost miru, pripravljenost sprejemati bližnjega, napraviti dobro delo – rožico za nebesa, kot so nekoč rekle naše mama ali stare mame.

»Božično žito« doma posejemo na god sv. Lucije (13.12.) v plitko posodo (podstavek za rože, prazno posodico od sladoleda, …). Postopek: Posodo približno do polovice napolniš z zemljo. V zemljo vseješ pšenično seme in jo potem s tanko plastjo zemlje pokriješ. Vse skupaj rahlo zaliješ in postaviš na okensko polico. »Božično žito« naj ne bo v pretoplem prostoru, ker ti bo prehitro vzklilo in ga boš do božiča moral že striči. Vseeno pa ga ne pozabi redno zalivati. Za božič božično žito postavi k jaslicam ali pa na mizo.

V tednu poiščem domače »jaslice«, poiščem Jezuščka, za blagoslov v cerkvi na 3. Adventno nedeljo. Vsako leto papež, na tretjo adventno nedeljo, potem ko z okna apostolske palače vodi opoldansko molitev vernikov na Trgu sv. Petra, blagoslovi kipec Deteta Jezusa za vatikanske jaslice. Lansko leto (2016) so se molitvi pridružili otroci in mladi mesta Rima s svojimi 'Jezuščki'.
Izberimo košček iz nabranega mahu, ki ga boš v na 3. adventno nedeljo (ob kipcu deteta Jezusa) nesel k blagoslovu. Ta isti kos mahu, boš doma dal v 'štalico', kjer boste na božič oz. po polnočni maši položili dete Jezusa.

Ne pozabi: Prihodnjo nedeljo (17.12.) začenja tudi božična devetdnevnica (nekje začenjajo že 16.12. – letos v soboto). Če smo v adventu dali prostor molitvi v družini in začutili, kaj pomeni to posvečeno občestvo, se bomo radi zadnjih devet dni skupaj, cela družina (tudi očetje), vključili v župnijsko družino. Devetdnevnico navadno duhovniki vključujemo v mašo, v bistvu pa je samostojno bogoslužje.

Adventna spoved

MOLITEV: prim. Iz 30,19.30
Naš Bog prihaja, da reši vsa ljudstva.
Slišali bomo njegovo čudovito besedo
in razveselilo se bo naše srce.
(vstopni spev 2. adventne nedelje)
Jože Jakopič
04.12.2017

Drugi sveti večer bomo obhajali skupaj

Na silvestrovo oziroma na drugi sveti večer bomo imeli priložnost srečati se in v skupnosti vstopiti v novo leto 2018. Lepo vabljeni na silvestrsko srečanje v Podnanos.

04.12.2017

Darovanjka 50

901_0128.JPG

Tagore je zapisal...

03.12.2017

Čujmo, ker ne vemo, kdaj pride hišni gospodar

472_7251.JPGPrva adventna nedelja: Čujmo, ker ne vemo, kdaj pride hišni gospodar

19.11.2017

Kaj je (absolutno) merilo naših odnosov?

Na novembrskem srečanju mlajše zakonske skupine POT smo premišljevali ob papeževi katehezi z naslovom »O lepoti krščanskega zakona«. V njej papež Frančišek izpostavi podobnost med odnosoma mož-žena in Kristus-Cerkev. Pri tem izhaja iz misli sv. Pavla, ki izpostavi, da je (naj bo) ljubezen med zakoncema podobna ljubezni med Kristusom in Cerkvijo.

24.11.2017

V adventni čas želimo vstopiti pripravljeni

Na petkov vetroven večer, 17. novembra, smo se zbrali v Podnanosu na Šoli skupnosti. Kot vedno, nas je prijazno sprejel in gostil Tomaž. Ker se že bliža advent, smo šolo skupnosti izkoristili za pripravo na vstop v adventni čas.
V petek zvečer smo imeli druženje v sproščenem pogovoru in čakanju na zamudnike. Soboto smo začeli s hvalnicami. Pridružili smo se župljanom, ki vsako soboto skupaj molijo hvalnice. Po zajtrku in kavi smo nadaljevali z osrednjo temo – pripravo na advent in božič.
01.10.2017

Študentska skupina POT

V simpatičnih prostorih župnišča župnije Ljubljana - sveti Jakob ima svoj dom študentska skupina gibanja POT. Srečevali se bomo vsak ponedeljek ob 20.00.
03.10.2017

Moj rožni venec

482_8257.JPG

Podarjamo pričevanja o odnosu do molitve rožnega venca.