Srečanje, Znamenje, Daritev, Zaveza

482_8257.JPG

Moj rožni venec

Podarjamo pričevanja o odnosu do molitve rožnega venca.

Kako čudovit zaključek Gospodovega dne. Misli mi poletijo v nežna otroška leta, ko smo doma vsak večer (kleče) molili rožni venec. včasih tudi malo zadremali vmes. Toda, ko se sedaj spominjam na to, sem staršem, še posebej moji dragi mami, neizmerno hvaležen, da so bili, po moji presoji, malo nadležni in sitni, ker smo morali moliti. To so bili zares blagoslovljeni trenutki, ker smo sklenili dan v molitvi z Bogom. Molitev je dar od zgoraj, Bog se želi pogovarjati z nami. Nikoli naj nam ne pride na misel, da nimamo časa za pogovor z Njim.

Danilo Kobal

Ravnokar sem prahu otepel veliki molek za v šolsko kapelo. Ob tem sem pomislil na vzgojo in versko izkušnjo ob hišnem rožnem vencu doma na podboju. Pri meni v stanovanju pa ne visi. Niti za ogledalom osebnega avtomobila. Še največkrat ga zatipam med robci in ključi v žepu. Resno sem včerajšnjim vernikom pri bogočastju predlagal, da se ga spet oklenemo. Sebi najprej in najbolj resno.

Primož Erjavec

Iz otroštva imam živ spomin -
ko smo začeli moliti rožnvenc,
(rekvizitu smo rekli patnoštr)
sem postal tako zaspan, da
se mi je kar trgalo - ko ga
je bilo konec, pa sem se
počutil, kot bi prišel izpod slapu -
popolnoma osvežen, prenovljen!

Kot odrasel, kadar sem "not padu",
sem dvomil, če bom znal zdravomarijo
ali očenaš do konca, spet je bil nek
"trgando", če se glasbeno izrazim.
Izgleda, da me vse peklenske sile
žlajfajo, da bi na ta način (p)ostal
"otrok Marijin" . . .

Ex Oriente Lux, z vzhoda prihaja luč,
blizu so mi molilni mlinčki in zastavice -
v gozdu rad poslušam šelestenje listov
v vetru, v gorah zavijanje okoli skal,
On/a pa ytaq prihaja le v tišini . . .
Ruski: Gospodi, pomiluj! je
tudi blizu moji (široki!)
panslavjanski duši!

Vinko Kos

16.10.2017

Sveta Trojica – občestvo ljubezni

13.-15. oktobra smo se nekateri mladi in odrasli srečali na sončnem zgornjem koncu Vipavske doline. V petek zvečer je uvodni predstavitvi teme sledila razvedrilna ura z ročnim nogometom.
01.10.2017

Študentska skupina POT

V simpatičnih prostorih župnišča župnije Ljubljana - sveti Jakob ima svoj dom študentska skupina gibanja POT. Srečevali se bomo vsak ponedeljek ob 20.00.
30.09.2017

Rožnovenska nedelja

464_6489.JPG

Oktober je mesec, ko nas Cerkev vabi, da posvetimo svojo pozornost molitvi, ki jo molimo že od dvanajstega stoletja. Po izročilu je avtor te molitve sv. Dominik.

02.08.2017

Doživela sem srečanje

Nedelja je. Medtem ko z domačimi pijem tisto prijetno nedeljsko kavo, mi misli že uhajajo k prihajajočem tednu. »Zakaj sploh grem v Stržišče?« se mi vrti po glavi. Tista kriza pred odhodom me že močno prijemlje, ampak vseeno poberem pripravljeno prtljago in grem. Grem, ker se mi zdi, da moram iti. Grem, ker me nekaj prav vleče tja …