Napovednik dogodkov

160_6015.JPG

Adventni čas: Dati vse od sebe

Predragi popotniki
V letošnjem potovanju skozi adventni čas, ko nas zaznamuje 'korona čas' - čas korona virusa Covid 19, si bomo izposodili vrline iz sveta športa. Vedno bolj prihaja na dan potrebnost gibanja, 'športanja' … naj nam nuja gibanja, pomaga razgibati tudi našo duhovno plat, da bi se, v tem adventnem času, resno spoprijeli z lenobo, trenutnimi težavami, porazi, našimi omejenostmi, samovšečnostjo in egoizmom, da bi se najbolje pripravili na božične praznike.

Kratke misli, ki bodo vsebovale odlomke iz dokumenta »Dati vse od sebe« (Cerkveni dokumenti 157, tudi na spletu), katerega avtorji so papeža Frančiška in Dikasterij za laike, družino in življenje, bomo podali pred vsako adventno nedeljo in naj nam bodo smernice za trening v tednu. Šport vzgaja k zvestobi in poštenju, goji preprostost, občutek za pravičnost in samokontrolo. Vrednote vztrajnosti, zavzetosti, skupinskega duha, ponižnosti, zagnanosti, poguma… so bili najboljši sadovi športa, ki so pomagali v času zapiranja »ostani doma« marca in aprila. Izkazali so se kot dragoceni zavezniki za premagovanje tega težkega časa, katerega drugi val ponovno doživljamo. Dragocen zaveznik nam bo tudi v pripravi na božič in še bolj za uspeh v življenjski tekmi. Pustimo se vključiti v nekakšen univerzalni "tek", v katerem se bo vsak od nas trudil dati vse od sebe v skupno dobro v pričakovanju ponovnega snidenja, skupnega praznovanja božiča.

Počutite se poklicani, da zastavite življenje. Ne bojte se ga zapraviti za Boga in za bližnje, zaslužili si ga boste. Kajti življenje je dar, ki ga prejmemo, ko se dajemo. In ker je največje veselje reči »da« ljubezni, in to brez »če« in »ampak«. Kakor je to storil Jezus za nas. (papež Frančišek, 5.4.2020)


ADVENT DOMA – čas do 1. adventne nedelje

Med adventnimi običaji, dejavnostmi izberite tiste, na katerih boste letos vztrajali in pravočasno priskrbite si vse potrebno.

a) Določite si 'kotiček' – ustrezen prostor v domu za molitev, tako za osebno kot skupno molitev. Okrasimo ga lahko s svetimi podobami, Svetim pismom, podobicami z molitvami, knjižico duhovnih misli, svečami, rožnim vencem …. V adventnem času z adventnim vencem.

Adventni venec. Prav nič zabavno ni zadnji hip iskati sveč za adventni venec – ali pa celo dva tedna po tem, ko se je advent že pričel. Pripravite se pravočasno. Naredite venček, lahko ga tudi kupite. Omislite si družinsko (pred) adventno delavnico. Ob adventnem venčku lahko že vrsto let uporabljamo tudi ADVENTNI KOLEDAR 2020 – otroci za otroke. Vsak večer, ko smo zbrani, prižgemo svečko na adventnem venčku, preberemo zgodbo za tisti dan, skupaj molimo in namenimo dar za lačne otroke po svetu. Krepitvi osebne in skupne molitve v adventnem času služi tudi tiskana knjižica - posebna izdaja MAGNIFIKAT za adventni čas.
Letos bo gradiva gotovo dovolj tudi na internetnih straneh: SKU, na Pastoralnem portalu Pridi in poglej …

b) Pogovorimo se o kraju in izdelavi družinskih jaslic. Prihaja čas za nabiranje mahu. Poiščimo družinske okraske za božično drevo (smreko), ki ga boste običajno postavili in okrasili na sveti večer.

c) Kako bom letos razveselil domače. Napecite ali nakupite slaščice in druge male dobrote, ki jih bo Miklavž prinesel vašim najdražjim.

d) V letošnjem adventu bodo 'pri meni' otroci skupaj s starši povabljeni, da poleg ADVENTNEGA VENČKA pripravijo še posebno 'DREVO ŽIVLJENJA'.

DREVO ŽIVLJENJA

Čeprav se je postavljanje BOŽIČNEGA DREVESA po domovih uveljavljalo šele nedavno, pa ima korenine v poznem srednjem veku in simbolizira rajsko DREVO ŽIVLJENJA.
Ko je postavljeno in okrašeno, ga lahko na sveti večer, tako kot jaslice blagoslovimo.
V letošnjem adventu, ko smo več doma in potrebujemo od rednega dela tudi nekaj sprostitve, priporočam, da poleg ADVENTNEGA VENČKA pripravili še posebno 'DREVO ŽIVLJENJA'.
Naj vas spomnim, da bo letos v božičnem času na Trgu svetega Petra v Vatikanu stala slovenska smreka. Običaj, da na trgu postavijo božično drevo, je leta 1982 uvedel papež Janez Pavel II. Vsako leto smreko podari druga država ali regija.
»Naj jaslice in drevo, očarljivi znamenji božiča, v družine in na kraje srečevanja prinašajo odsev Božje luči in nežnosti. Naj ob tem, ko zremo Boga Dete, ki v skromnosti jaslic izžareva luč, tudi mi postajamo priče ponižnosti, nežnosti in dobrote.« (papež Frančišek, 7.12.2018)

Za vsak teden v adventu iz spletne strani župnije Slavina http://zupnija-slavina.rkc.si/ si boste lahko skopirali krožni sličici: izberite velikost sličice glede na napravljeno smrečico, pobarvajte, izrežite in prilepite na izdelano smreko. Ob sličici napišete krepost oz. vrlino, na katero se sliki tedna nanašajo. Predlagamo, da zgornji del prostora na smrečici rezervirate za sličico jaslic, ki jo boste nazadnje dobili. Na vrh smreke si lahko omisliš zvezdo oz. zvezdo repatico; in druge okrasne dodatke.

Za tiste ki tečete hitreje, ki hočete vedeti več, oz. ki radi vidite dlje navajam spodaj vir, ki je ogrodje predloga, ki ga dajem za letošnji advent.

Tridimenzionalna božična smreka
Potreben material: zelen trši papir (naj ne bo premajhen), škarje, lepilo, flomastri ali barvice.
Izvedba:
1. Na papir narišete obris dveh enakih smrek.
2. Obrežite obe smrečici. Začenši z vrha prvo smrečico prerežite do sredine (glejte sliko); ponovite isto operacijo za drugo, vendar začenši s podlage.
3. Namestite dve obliki skupaj, dokler ne dobite tridimenzionalne smreke.

Po viru: - AVVENTO 2020, VoiNoi – Pastorale ragazzi, Diocesi di Fossano http://www.diocesifossano.org/uffici/ufficio-catechistico/pastorale-ragazzi/

Jože Jakopič
29.11.2020

Biti stanoviten, potrpežljiv

1. adventna nedelja: BITI STANOVITEN, POTRPEŽLJIV
»Bodite torej budni, ker ne veste, kdaj se vrne hišni gospodar« (Mr 13, 33-37).
21.11.2020

Čudakinja, ovca in princesa

866_6615.JPGRazmišljanje ob nedelji Kristusa Kralja vesoljstva
20.11.2020

Kdo bo prvi?

Morda smo kdaj v teoloških šolah (od takrat je minilo že veliko let) govorili o Kristusovem kraljestvu.

07.11.2020

Zahvalna nedelja

517_1765.JPG

Zahvaljujemo se Ti Gospod ...

05.11.2020

Kako slišim povabilo k molitvi in postu za prenehanje epidemije

LJ_UKC03.jpg

Hvaležna sem za izziv, ki mi ga je dala s. Meta Potočnik, ki je pripravljala misli različnih ljudi naše Cerkve za Radio Ognjišče. Kot članica gibanja Pot sem razmišljala in povedala takole.

04.11.2020

Molitev in post za prenehanje epidemije

475_7532.JPG

Slovenski škofje nas vse katoličane in druge vabijo, da v petek, 6. novembra, molimo in se postimo za prenehanje epidemije.