04.12.2019

Zunaj dosega lastnih moči

Pri nas smo že leta, pravzaprav desetletja naročeni na tednik Družina. Vsako leto plačana naročnina je izraz moje solidarnosti in prepričanja, da je prav podpirati naš verski tisk, ter upanja, da je včasih to tudi koristno. Priznam, da je tudi kak izvod neprebran romal med star papir. Letos ima Družina novo, lepšo in sodobnejšo podobo in lepo me je presenetilo to, da je v njej moč najti mnogo zanimivega in lepega, kar me spodbuja k razmisleku in me uglašuje z življenjem cerkvenega leta in slovenske Cerkve, me pa tudi poučuje o naši zgodovini. Priporočam!

Za drugo adventno nedeljo sem izbrala nekaj misli iz članka Darje Šneberger Brežnik, ki se ob citiranju gospoda Ramovša sprašuje, ali je advent le PRIČAKOVANJE ali tudi UPANJE in ZAUPANJE. Sama dodajam, da je po zgledu Matere Marije, ki je nosila Jezusa, advent predvsem POT, pot k Elizabeti, ki potrebuje pomoč, pot v Betlehem h koreninam in pot iz mestnega blišča na obrobje do preprostih in neuglednih pastirjev, ki dišijo po ovcah, ki še zmorejo slišati angelsko petje in v svetlobi zvezd razbrati smer v temi. Ti nas bodo popeljali do betlehemske štal(ic)e. V teh nenavadnih in hkrati vsakdanjih razmerah se bomo SREČALI z DOGODKOM, ki mu je ime Jezus, učlovečeni Bog. V podobi dojenčka vstopa v naš svet, da bi se za nas DAROVAL in s svojo krvjo potrdil novo in večno ZAVEZO Stvarnika s človekom.

Citiram:
Veliko stvari v življenju ni v naši moči, pa naj še tako radi uporabljamo frazo, da imamo vse pod kontrolo, opozarja Ramovš, na primer pešanje moči v starosti ali ozdravitev v hudi bolezni, tudi smisla si ne moremo dati sami, zato sta upanje in zaupanje veliko globlji zmožnosti kakor pričakovanje in hrepenenje. Če smo pošteno iskali in z drugimi uresničevali dobroto, doživljamo ob pešanju moči eno najglobljih človeških čustev - to je upanje, globoko zaupanje, da je življenje smiselno in da smo izpolnili svoje življenjske naloge.

Advent je čas, ko krepimo upanje in zaupanje v smisel življenja, najprej v smisel vsakdanjega življenja, ki ga dojemamo s svojo pametjo ter uresničujemo s svojimi močmi in v sodelovanju z drugimi, nato pa še presežni smisel vsega. Ko verujemo, da je ta presežni smisel Bog, ki omogoča vso danost in razvoj vsega in je v Jezusu preživel na zemlji vso lepoto in grenkobo človeškega življenja in sožitja, se v nas krepi upanje v smisel našega življenja in zaupanje v razvoj z njim pa tudi prijetno božično pričakovanje in hrepenenje.

Nada Merljak