14.03.2020

Narazen in vendar skupaj

Ko smo v teh dneh čim bolj narazen, se lahko zavemo drugačne bližine.

505_0517.JPG

Zavemo, kako zelo potrebujemo drug drugega. Pred tremi tedni sem doživel milost, da sem pil vodo iz vodnjaka, iz katerega je pil Jezus, ko se je tam srečal z ženo Samarijanko. Je eden tistih krajev, ki so zagotovo iz tedanjega svetopisemskega časa. Vodnjak se nahaja v današnjem mestu Sebastia (ali Nablus) na sedanjem nemirnem t. i. Zahodnem bregu, ki je palestinsko ozemlje. Nad njim stoji nova pravoslavna cerkev. Kljub množici sem tam spil dva požirka vode iz zares globokega vodnjaka.

Žena je prišla zajemat, kot vsak dan. A tisti dan je bil drugačen. Jezus je dopustil, da je lahko razkrila svojo notranjo bolečino in praznino. Učenci pa so vse to videli le od zunaj in so se čudili, da javno govori z žensko, in še Samarijanko. Stiki s tujci si bili za Jude nekaj težko sprejemljivega.

Tudi nam daje možnost, da se v teh dnevih soočimo z našo notranjo praznino. Jezus je začel pogovor. Ni ga vedno lahko začeti. Žena ni zbežala od pogovora. Pogovor je kot vodnjak. Spregovorimo tudi mi v teh dneh v osebnem pogovoru z Jezusom o sebi, o svojih notranjih doživljanjih. Spregovorimo drug drugemu. Sedaj je čas, da se ne ustrašimo globine. Ne zbežimo v strahu od tega vodnjaka. Kajti stoji že dolgo. In mnogi naši predniki so se že morali srečati s podobnimi preizkušnjami.

V tem času preizkušnje se sama od sebe razodene naša resnična ljubezen do Boga Očeta in bližnjega. Sebe lahko »testiramo«. Ko pri sebi odkrijemo jezo na morebitne krivce, praznino, strah, …, je to odlična priložnost, da svojo krščansko ljubezen prečistimo. Samo ljubezen prežene strah. In vera se razodeva po ljubezni. Sredi vsakdanjika pa se razodene v načinu. Do Boga je mogoče priti le skozi ljubezen do bližnjega (evharistija).

Naj bodo to dnevi, ko nam ni dana evharistija, ko si med seboj pomagamo drugače, čas, ko ponižno ter preprosto molimo drug za drugega. Žena je po tem srečanju povsem spremenila svoje življenje in svoje navade. Ni bila več osamljena. Dano nam je, da na drugačen način še bolj doživimo postni čas.

Rafko Klemenčič