07.11.2020

Zahvalna nedelja

Zahvaljujemo se Ti Gospod ...

517_1765.JPG

Hvaležnost je spomin srca. V spominu ostajajo: priljudnost vstopa v 2020 po poljsko, suho pomladno vreme, ukvadratkani obrazi prijateljev in učencev, jedi z menija sestre Božene, jutranji zvonovi velike noči, dva polna stržiška tedna z darovano bližino, pustolovska duhovniška kolesarska pentlja po domovini, duhovne vaje, ko je že utripal oranžni semafor, udomačene poti okrog doma. Ohranjam vse v srcu.

Primož Erjavec

Če te poživita dobra beseda, če si vesel pozdrava, virtualnega ali v živo, starega znanca, prijatelja,
če si preprosto srečen, ko greš na jutranji sprehod ali večerno pohajkovanje,
potem si človek, poln zahvale za preprosto življenje.
Skrbi so, so bile in bodo.
Če zmoreš preiti te zemske tegobe in križe, potem si človek, ki gleda v Prihodnost.
Zahvala za vse dobre in drobne, velike in še malo večje: Dogodke, Srečanja, Dotikanja, skrivnostno Prisotnost, ki je bila, ki je tukaj in sedaj, to je tisto, kar želim dati pred Tebe … Se zahvaliti, iskreno in goreče in prositi blagoslova, ki prihaja samo od Tebe, zase, za svoje bljižnje, ki jih ljubim, kot ljubim Tebe … Gospod in zvesti moj Popotnik …
Čutenje s Teboj je več kot dovolj, ne potrebujem drugega.
Hvala, da Si, in hvala, da smem biti.

Karmen Rus

Vsako jutro se Ti zahvalim za nov dan Življenja, da smem dan začeti s Tvojo Besedo, s hvalnicami in razmišljanji iz duhovnega branja. Z veseljem in ljubeznijo živim odnos z možem, v katerem skupaj iščeva Tvojo Ljubezen in jo podarjava naprej najinim mladostnikom, ki so že na pragu odraslosti. Hvala Ti, Gospod, za te svete odnose, ki jih gradiš med nami, in kadar je potrebno, tudi zdraviš. Hvala za vsa občestva naše Cerkve, ki jim pripadam in se v njih približujem Tebi, ki si moj Stvarnik in Oče. Hvala za iskrenost, veselje, zaupanje otrok in staršev, ki jih smem spremljati pri verouku. Smo v času epidemije. Vsak dan se učim zaupanja - zaupam Ti, da poskrbiš za svoje. Zdravi smo in hvaležni za to milost. Dragi Bog, res si razsipen s svojimi darovi in milostmi ...

Katarina Zupančič

Gospod hvala Ti za obilne darove, ki nam jih daješ. Hvala za mojega skrbnega moža, ki skrbi za vse nas, predvsem zame. Hvala za pridne otroke, za starše, brata in sestro. Hvala ti, da si nas v teh časih obvaroval bolezni, ki razsaja po svetu. Še naprej se bomo zatekali v Tvoje varstvo.
Da Gospod, dober si, Ti Gospod si moja moč.

Andreja Požar

Do nebes in nazaj, sva Stvarniku hvaležna za malega vnučka, saj nama ponovno ponuja svet doživljati s tiste perspektive neumornega zlaganja in podiranja stolpa, listanja iste in iste kartonke ter petja istih izštevank.
Ne naveliča se, s prstkom pove: »Še, še …«
In tudi nama se čas ustavi in se ne naveličava.

Hvaležna, Damjana in Primož Govekar

Hvala Bogu, da je med karanteno lepo vreme!

Petra Čelešnik

Dragi Bog, hvala za ... Zakaj že v takem smotanem letu? In ko se že hočem potuhniti v diplomatski, beri hinavski, molk, ko ne bo iz mojega srca nobene zahvale, me vznemiri ožarjeno nebo in me spomni na nekaj čudovitih sončnih zahodov v zadnjih tednih. Verjetno bi šli neopazno mimo, če bi bili v običajnem življenjskem ritmu. Tako pa hvala dobri Bog za izvirnost, ki mi jo podarjaš po sončnih zahodih. Se že veselim naslednjega! Po sončnih zahodih mi moj dobri Prijatelj sporoča, da ima medalja preizkušnje tudi svetlo plat in da je medaljo vredno obrniti, ker bom ob njej našel še več razlogov za hvaležnost.

Dobri Bog,hvala ti za tvojo potrpežljivost, s katero me opozarjaš na številne darove, s katerimi si me in si nas obdarjal v tem letu. Hvala ti, dobri Bog, za tedne duhovnosti in vsem milostne trenutek na njih ter za vsa srečanja z mladimi, polnimi upanja za Cerkev in Domovino.

Hvala za oratorij in še mnoge druge dogodke, ob katerih si mi in si nam pokazal, da veselje in otroška razigranost nista uničeni. In dobri Bog, hvala ti tudi za pavzo med prvim in drugim valom preizkušnje, da so oziroma smo lahko pospravili pridelke z njiv, vinogradov, sadovnjakov ..., saj veš, kako so nekatera od teh opravil povezana z večjim številom ljudi na kupu.

Hvala ti tudi za preizkušnjo praznih cerkva, ker po eni strani preverjajo našo ljubezen do tebe in po drugi strani krepijo hrepenenje po Tvoji bližini. In še nekoliko bolj potihoma, celo z vprašajem, če se to sme izreči, ampak hvala ti tudi za preizkušnjo pandemije, ker mi pomaga odkrivati, kaj je bistveno za moje in naše življenje in zelo jasno kaže na to, kolikokrat sem. oziroma smo. nepomembno (lupino) prikazovali za bistveno in ob tem zanemarjali bistveno.

O, dobri Bog, tudi v tem smotanem letu je tvoja pozornost do nas neizmerna! Hvala Ti in hvala tudi vsem tvojim pomočnikom, mojim prijateljem, znancem, sorodnikom, župljanom in tistim, ki jih po tvoji previdnosti srečam.

Tomaž Kodrič

Ko se ne moremo srečevati z ostalimi, Gospod, hvala za čudovito bližino družine. Toliko skupnih pohodov, kuhanja, kartanja, filmskih večerov, skupnih vsakodnevnih večernic, smeha in resnih pogovorov si nam dal doživeti. Resničen Dar v najstniških letih.
Ko se hvaležno zaveš, da nismo lačni, da nas ne zebe, da ima vsak svojo posteljo, dovolj računalnikov za učenje, da smo zdravi, večinoma dobre volje, da se brez problema zberemo v dnevni sobi pri molitvi, sv.maši. Lahko bi bilo zelo drugače... Hvala.

Marija Čajko

Včeraj sva z vnučkom (9let) molila pred kosilom, vsak svojo verzijo. Njegova: "Bog, hvala za pašto, za življenje, za vse vse vse, in tudi za smrt!" Čeljust mi je padla s tečajev. Fantič, ki je bil krščen, a se o Bogu seznanja le preko mame in none, ker se mu je verouk do konca zameril in ga tja ni moč spraviti niti z avtovleko, ... , je taka globoka in nežna dušica... Neskončno sem hvaležna zanj!!! Napolnjuje mi življenje s čudenjem, ljubeznijo in srečo. In, kot bi rekel on: hvaležna sem za vse vse vse, za penzijo, za moč, da sem preživela, kar sem, za prijatelje, duhovnike naše in vaše, in rada bi rekla z Jobom, da če smo dobro od Boga prejemali, zakaj ne bi hudega?! Pa ne vem, če sem zmožna tega... In, kot reče moj Ian, ja hvala tudi za smrt!

Janja Istinič

Ko razmišljam o besedi hvala se mi zdi, da se v njej skriva odgovor na realnost našega bivanja. Da je v njej skrito naše hrepenenje, sočutje, mir, ljubezen in naša Pot. Šele sedaj se bolj zavedam besed, ki jih vsak dan izgovarjam pri molitvi hvalnic: »Hvaljen Gospod Bog naših očetov, obiskal je svoje ljudstvo in nas odrešil.« V njih je položena zahvala vseh, ki so v zgodovini tisočletij slutili, upali, verjeli in izkusili »obisk« Boga v svojem življenju in jih je ta »obisk« odrešil.

Za kaj se moram zahvaliti na to zahvalno nedeljo v tem letu?
Predvsem za to, da sem, da me Oče drži na tem svetu v zavetju družine, prijateljev, Cerkve, vseh svetih tu na zemlji in zgoraj v nebesih… Da smem užiti vse dobrine sveta, ki mi jih podarja. Da smem zreti jasno nebo, se ogreti s sončnimi žarki, se odžejati z vodo, nasititi s kruhom in mesom, vzradostiti s kupico vina. Da lahko hodim po gozdnih brezpotjih stikajoč za bezgom, akacijo in gobami, med tišino in ptičjim žgolenjem. Da na cvetočih bregovih nabiram dišečo materino dušico, dobro misel, šentjanževko in vrsto drugih zelišč… Da se utrujen spočijem na svoji postelji, preberem dobro knjigo in poslušam glasbo, ki pomirja in sprošča. Da se nasmejim šalam in da lahko (to je dar od zgoraj in ni iz mene) v ljudeh, predvsem ubogih vidim Jezusa. Predvsem pa hvala, da tega Jezusa lahko prejmem na svojo dlan, ki je včasih trda in umazana od grehov, zablod, sebičnosti in slepote.

Drago Kozinc

Prebrala sem zahvale Primoža, Karmen, Katarine, Andreja, Petra, Damjane, Primoža in Tomaža. Podobnih misli smo in podobnega srca -upam, da ne posegam previsoko:
spomin, ki edini rojeva zahvale
kolesarjenje, zvonjenje na velikonočno jutro,
duhovne vaje,
večerno pohajkovanje, sončni zahodi,
dobra beseda, pozdrav,
sprejetje tegob in križev,
začetek dneva z molitvijo,
zavedanje, da bivamo v odnosih,
lepo vreme,
zaupanje,
družina, prijatelji,
samotno leto, molk,
preizkušnja praznih cerkva odkritje lupine, ki me dela drugačnega kot sem, zlagan
in še zahvala, ki nosi v sebi vesolje:
»Ne naveliča se in s prstkom pokaže: Še, še…
In tudi nama se ustavi čas..« in prostor...

Gospod, sprejmi te zahvale, čeprav so preplonkane, vseeno so pa tudi moje.

Piroška Viragh Boltar

Sijem in žarim od
hvaležnosti za zdravje, zorenje
skozi težave z (s samo)vzgojo, ki
je najzahtevnejši izziv, ki me ne bo
nikoli popolnoma pripravljenega dobil,
dosmrtno se bom umeščal med ljudi
in mi bo nerodno pred tistimi, ki ste
"v sluhu svetosti", ki se izognete
kakršni koli grobosti, ki z
nasmehom sprejmete
hvalo in grajo in se
trudite ugajati le
glasu, ki ohranja
tišino in mir v vaših srcih . . .
Nekaj takih mi je dano poznati,
ki ste mi hkrati prijatelji, oče in mati!
Ki ste, kar ste, zvesti v vas položenim
stvarem, največji tišini in ljudem, ki
so vam bili poslani na pot.

Vinko Kos

Hvala, Gospod za življenje - zlasti v Tebi, zaenkrat dovolj zdravja, hvala za ljubezen med nama, milost doslej dvakratnega starševstva (eden od teh dveh otrok se še skriva pod mamičinim srcem), za vse lepo in dobro kljub preizkušnjam. Hvala Vsemogočnemu za letošnje velike tekmovalne uspehe slovenskih kolesarjev in fantastično naravo tudi doma.

Marjana in Peter Šuštar