20.11.2020

Kdo bo prvi?

Morda smo kdaj v teoloških šolah (od takrat je minilo že veliko let) govorili o Kristusovem kraljestvu.

Itak pa danes dobiš vse na netu. V evangelijih je 72 navedkov, ki vsebujejo besedo »kraljestvo«. Največ jih ima Matejev evangelij – govori o »Božjem kraljestvu«; evangelij po Luku uporablja zvezo »nebeško kraljestvo«; Marko pravi »Božje kraljestvo«; evangelist Janez pa je zapisal znamenite Jezusove besede pred Pilatom: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod« (Jn 18,36).

Med vsemi navedki mi je padel v oko naslednji: »Resnično, povem vam: Cestninarji in vlačuge pojdejo pred vami v Božje kraljestvo« (Mt 21,31).

Peter na nebeških vratih spušča ljudi skozi rajska vrata. Vsi smo pomešani, kakor je pač prišla smrt in kjer nas je našla: tu je nekdo z otrokom v naročju (raznesla ju je granata); tam je cela posadka s čolna, ki se je prevrnil v narasli reki nekje v brazilskem pragozdu; pa bela gospa, ki niti ni utegnila odložiti ženske revije, ko jo je na stolu pri frizerki zadela kap; inuit iz katoliškega misijona drži v roki napol obgrizeno ribo, ker je Božja dekla poslala v iglu medveda, da je ubožca lopnil čez hrbet; in potem še polno drugih ... Posebej stoji skupina, ki je znana iz bančnih poslov, pa skupina iz politike ... Sam se pridružim verskim fanatikom iz Vatikana; potem je tam blizu še nekaj menihov z Atosa, indijski guruji in indijanski vrači ... In še skupina lepo naličenih in izbrano odetih žena iz pariških bordelov in kompletna ekipa carinske uprave z bivše jugoslovanske meje.

Poglejte, Peter lepo, počasi odpira vrata in natančno preverja vstopajoče; to bo trajalo celo večnost, da pridemo vsi na vrsto. Zato zagrizenci vseh ver in ideologij staknemo glave in se odpravimo do Petra, mimo vseh čakajočih, naj vendar pohiti ali pa nas spusti naprej, ker nas hrepenenje po nebesih priganja, da smo že neučakani. Peter pa se ne da motiti, nasprotno, nalašč pokliče naprej pariška dekleta in jugoslovanske carinike. Naši pa glasno in odločno vztrajajo pri upravičeni zahtevi. Peter tedaj dvigne roko in s kazalcem zažuga: »Hej, vi! Ali niste brali, kar je zapisal moj kolega Matej?« En vatikanski mogočnež se izprsi: »Kaj pa je napisal takega?« In Peter nazaj: »Mt 21,31!« Vatikanski strici staknejo glave in si rečejo: »Bomo pa počakali.« –

Hvala, ker ste prebrali. Morda se kmalu vidimo.

Lojze Milharčič