20.12.2020

Božič 2020

Voščila Popotnikov Popotnikom in vsem našim bratom in sestram v Kristusu.

gf_nx1d0649.jpg

V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog« (Jn 1, 1)

Ne v hotelu s petimi zvezdicami, v revnem hlevu se je rodil Otrok, ki je odrešil človeka in človeštvo. Pravijo, da je letošnje leto ena »štala« in prav vanjo bo prišel Novorojeni, da nas obdari s svojim mirom, novim upanjem in življenjskim pogumom. Želim vam doživetega srečanja z Detetom v revnih jaslih in tiste sreče, s katero so pastirji odhajali s tega srečanja.

Blagoslovljen Božič in novo leto!

Tomaž Kodrič

Od vse povsod slišimo, kako je letos vse drugače. Da se tako ne da več živeti. Da nas na eni strani stiska virus, na drugi strani vlada. Da komaj čakamo normalnost …
Jaz pa vam. dragi Popotniki, v tem božičnem času želim, da bi bilo prav zares vse drugače. Da bi nas spomin Jezusovega rojstva premaknil iz ustaljenih tirnic naveličanosti, obrekovanja, sebičnosti, lenobe in požrešnosti. Da bi nas premaknil z udobja kavča in tatov pozornosti, ter namišljene človeške vsemogočnosti v razkošje betlehemske noči. V to razkošje, kjer se hrepenenje življenja nasiti v Odrešenikovem rojstvu, kjer nam Oče vedno znova , ne da bi se naveličal, dopoveduje, da nas ima res rad, da smo enkratni, skoraj kakor angeli v nebesih. Želi le, da odgovorimo na njegov šepetajoči, večkrat preslišani klic. To je klic po drugačnosti življenja-po spreobrnjenju. In k temu spreobrnjenju nam pomaga z razprtimi rokami, mirom v očeh in ljubeznijo v srcu, Dete v jaslih.

Drago Kozinc

Dragi, v teh dneh sem prejela knjižni dar od prijatelja dr.Cirila Sorča, duhovnika koprske škofije: Ciril Sorč Upanje, seme prihodnosti (2020) . Namesto voščila, bom , s teboj prijatelj, podelila nekaj misli iz knjige, ki so me nagovorile v tem adventnem času.

Upanje je sad Božjega in človeškega sodelovanja. Kristus nam govori o talentih. In to so poleg t.i. pasivnih kreposti, kakršne so ponižnost, vdanost v Božjo voljo in potrpežljivost, potrebne tudi t.i. aktivne kreposti, npr. delavnost, modrost in pogum. Sv. Ambrož je zapisal »Božje dobrote se ne dajo spečim, temveč budnim.«

Koronavirus nam kar po vrsti razdira naše načrte in kroji naše bivanje. … Človek, ki se sicer noče odpovedati svobodi, se zapira v stanovanje, se oddaljuje od soseda, si zakriva obraz. Toda, sedanjost in prihodnost sta čas upanja in solidarnosti…
»Pognala bo Jesejeva korenina, on, ki vstaja, da bo vladal narodom; vanj bodo upali vsi narodi:« ( Rim 15, 12).

Zato je kristjan človek upanja in z vso prihodnostjo pred seboj ...

Po solidarnosti z drugimi se kaže moč upanja. Upanje nam namreč daje pogum, da se postavimo na stran dobrega, tudi tam, kjer se zdi breupno. ( papež Benedikt XVI).

Janja Medvešček

V soju božiča prejmite sončno - snežene želje za srečanje z Njim, ki odpira vrata v svet sprejemanja, dobrohotnosti, skrbi za drugega in pomoči v stiski.
Naj bo prihajajoče leto 2021 polno smisla v drobnih vsakodnevnih dejanjih, s katerimi gradimo Božje kraljestvo že med nami.

Peter Šuštar

Vedno znova me fascinira, da nas bo (nas je) obiskal po PRISRČNEM usmiljenju Vsemogočnega, kot Vzhajajoči z višave! Prisrčen je Gospod, kot otrok, ki nima v ozadju nobene hinavščine, ampak je neposredno navihan, da ne moreš drugače kot ga vzljubiti. Naš navihan Gospod pa je prisrčno USMILJEN! Navihan zato, ker si izbere take poti do nas, ki si jih ne moremo ne predstavljati ne planirati. Pri - srcu je, v naših najglobljih čutenjih in hrepenenjih, priSRČEN je, in Njegovo srce je sveto! Prisvetosrčen Najvišji, Vzhajajoči z višave, ki se gre navihano rodit tja v eno štalo. In ga grejeta vol in osel. Z volom in oslom ozmerjamo šutaste ljudi, a Njega grejeta, dva šutasta. Mi "pametni" pa... kje smo s prisrčnim usmiljenjem in navihano preprostostjo, ponižnostjo pred malim človekom, ki nas potrebuje, morda le nekaj štale in oslovskih uslug? Naj nas Prisrčni Novorojeni Odrešenik blagoslovi, da bomo nosili mir in veselo oznanilo z višave v malih korakih soodreševanja sveta! Vesel božič!!!

Janja Istinič

Prijatelji, odvrzimo maske, za katerimi se skrivamo, odstranimo distanco med našimi srci, in ne umivajmo si rok kakor Pilat. Pojdimo ven iz naših skrivališč, združimo se v molitvi in hrepenenju, objemimo drug drugega z ljubeznijo, prekršimo prepoved nočnega gibanja in zbiranja, ter pojdimo sredi noči tja, kjer prepevajo angelski zbori. Ob pastirskih ognjih prižgimo lučko vere, da skupaj najdemo štalo, kjer se rojeva Bog, tako majhen, a tako močan, tako veličasten, a tako ponižen, tako mogočen, a tako nebogljen: Emanuel-Bog z nami. Položen je v jasli, ker želi biti za nas kruh življenja. Zaupajmo! Verujmo! Veselimo se!

Nada Merljak

"Moja mati Marija, povedi me s seboj v betlehemsko votlino in daj, naj se potopim v kontemplacijo tega, kar se velikega in vzvišenega odvija v tej votlini." sv.p.Pij

Stopimo z Marijo in Jožefom v betlehemsko votlino in z odprtim, ponižnim srcem poklenimo pred Dete Jezusa in se mu prepustimo, da nas objame s svojo Ljubeznijo, Preprostostjo in Nežnostjo.

Blagoslovljene praznike nam želim in se veselim naših srečanj v votlini, kjer nas pričakuje Emanuel.

Katarina Zupančič