22.01.2021

Nedelja Božje besede

Papež Frančišek je leta 2019 tretjo nedeljo v januarju razglasil za nedeljo Božje besede. Vabi nas, da obnovimo in poglobimo odnos z njo.

folder

Že več kot leto dni se mi skoraj vsak dan poje Psalm 23:

1 Davidov psalm.
Gospod je moj pastir,
nič mi ne manjka.
2 Na zelenih pašnikih mi daje ležišče;
k vodam počitka me vodi.
3 Mojo dušo poživlja,
vodi me po pravih stezah
zaradi svojega imena.
4 Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence,
se ne bojim hudega, ker si ti z menoj,
tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita.

5 Pred mano pogrinjaš mizo
vpričo mojih nasprotnikov;
z oljem mi maziliš glavo,
moja čaša je prepolna.
6 Le dobrota in milina me bosta spremljali
vse dni mojega življenja;
prebival bom v hiši Gospodovi
vse dni življenja.

Božja beseda je hrana za mojo dušo, ki mi daje moč za duhovno rast. Vsak dan začenem dan z dnevno Božjo besedo, ki se bere pri bogoslužju tistega dne. Te dni se "grizem" čez pismo Hebrejcem in na zečetku mi ni bilo nič jasno in sem si mislila, da me te besede ne morejo nič nagovoriti. Pa sem vztrajno po večkrat prebirala isti odlomek: prvič nič, drugič malo, trejič še malo več, potem pa so se misli že začele povezovati ...Ko te začnem pisati v dnevnik branja Božje besede, pa se že začne proces, ko s Sogovornikom odrineva na globoko in se znajdem med biseri.

V zadnjih dneh sem premišljevala, kako nas naše besede, ki jih govorimo, razkrivajo. Bog se nam razkriva v Svetem pismu in želi, da spoznavamo Njegove misli, besede in dejanja. Tudi človek se s svojimi mislimi, besedami in dejanji odkriva in razkriva, kakšen je.
Kako dobro in prav je, da pazim na svoje misli in besede, da ne grešim. In kako hvaležna sem, da se mi na pot življenja ni treba podajati sama, brez Boga, ampak z njegovo Besedo ob sebi in v sebi.

Če si življenje in besedišče bogatim(o), polnim(o) z Njegovo Besedo, si življenje polnim(o) z Njegovo prisotnostjo, Njegovo ljubeznijo.

Katarina Zupančič