19.03.2021

Teden in leto družine: "Hoditi z družino!"

Postavil ga je za gospodarja svoji hiši. In za vladarja vsej svoji posesti.

gf_nx1d2394.jpg

Na dan, ko goduje sv. Jožef, ženin Božje Porodnice, čisti varuh Device, rednik Sina Božjega, skrbni branitelj Kristusov, glavar svete družine, steber družin ..., začenjamo Teden družine in Leto družine. Primernejšega dne za začetek tako pomebnega leta ni moč najti v celem liturgičnem koledarju.

V teh dneh sem spremljala in poslušala kar nekaj razmišljanj in predavanj o svetem Jožefu. Vsako je bilo lepo, poučno in vsako od njih mi je približevalo in odkrivalo življenje tega tako pomebnega moža Nove zaveze. Vsak dan se obračam nanj v litanijah, v katerih častimo njegovo ime in še bolj njegovo sveto življenje.

Čeprav ne vemo veliko o njem in čeprav v Svetem pismu ni zabeležena niti ena njegova beseda, pa je sveti zgled njegovega življenja zgovornejši kot premnoge človeške besede.

V sredo, 17. marca, smo v dnevnem evangeliju brali:

Jezus se je torej oglasil in jim govoril: "Resnično, resnično, povem vam: Sin ne more delati sam od sebe ničesar razen, kar vidi, da dela Oče; kar koli namreč dela on, dela enako tudi Sin. Oče namreč ljubi Sina in mu kaže vse, kar sam dela; in še večja dela ko ta mu bo pokazal, da se boste čudili. Kakor namreč Oče obuja mrtve in oživlja, tako tudi Sin oživlja, katere hoče. Kajti Oče tudi ne sodi nikogar, temveč je vso sodbo dal Sinu, da bi vsi častili Sina, kakor častijo Očeta; kdor ne časti Sina, ne časti Očeta, ki ga je poslal."(Jn 5,19-23)

Jezus ne bi mogel govoriti o tako intimnem in tako svetem odnosu na tako pristen človeški način, če ga ne bi (do)živel v svoji zemeljski družini. Četudi v odlomku nič ne omenja svojega krušnega očeta Jožefa, sem iz besed razbrala, kako poslušen, hvaležen, spoštljiv je bil Jezus do svojega skrbnika in vzornika ... Zemeljski odnos med sv. Jožefom in Jezusom je zrcalo odnosa med Jezusom in nebeškim Očetom.

Sveti Jožef, izročamo ti naše fante, može in očete, izročamo ti svojo prihodnost in prihodnost našega doma - domovine, našega naroda in vsega sveta! Ne samo ta teden, ne samo to leto, ampak ves čas varuj najdragocenejšo svetinjo - družino - in odnose v njej. Naj bo to prostor posvečevanja našega življenja, prostor polnih, osrečujočih, svetih odnosov.

Sveti Jožef, prosi za nas in za naše družine.

Katarina Zupančič