27.03.2021

Cvetna nedelja

"Hozana! Blagoslovljen, ki prihaja v Gospodovem imenu. Hozana na višavah!" (Mr 11,9-10)

491_9112.JPG

Čeprav današnja cvetna nedelja ne izbira Božje besede iz teh poglavij Markovega evangelija, pa vemo, da so tri poglavja pred izbranim, Jezusa sprejeli s tem pozdravom.

V zvitku knjige je o Njem zapisano in Jezus pozna vsebino teh zvitkov, saj je njen Avtor. Moj človeški um je preozek, moje dojemanje je mnogo preskromno, da bi doumela Jezusovo ljubezen in pogum, Njegovo popolno zaupanje svojemu Očetu, ko je na izbranem osličku, ki ga še nihče ni jahal, slovesno prihajal v Jeruzalem.
Prihajati v mesto in vedeti, kdo in kaj te tam čaka, in hkrati poslušati ljudi, ki ti pojejo hozano, te pozdravljajo s palmovimi vejami, polagajo predte svojo obleko, da stopaš na mehko, je človeškemu umu popolnoma nerazumljivo. (Ali se motim?)
Pred to skrivnostjo pokleknem in Te počastim in sem hvaležna, da sem (danes) del množice, ljudstva, ki Te slavi.

Čeprav si Božji Sin, se ne oklepaš enakosti z Bogom. Oblekel si meso in kri človeka in živel življenje v sveti Družini.
Z ljudmi si hodil in živel, jih učil, ozdravljal, obujal od mrtvih, z njimi jedel in pil, se veselil in žaloval ...
Tak greš še zadnjič v Jeruzalem, kjer Te slovesno sprejmejo in Ti jih gledas z Ljubeznijo.
V procesiji Ti množica poje hozano. Tik pred največjo lažno obsodbo, v hinavščini, ki se je niti ne zaveda, je tu velika laž. Laž?! Saj poje hozano?! V Markovem evangeliju, samo štiri poglavja naprej, ta ista množica vpije: "Križaj ga!" Ne prosi, da izpustijo Jezusa, ampak Barabo. Kakšna zaslepljenost! Še Petru, ki je tri leta živel z Njim, je legla na oči in srce in ga za nekaj trenutkov potisnila v osamo strahu. Solze so ga vrnile.

Dragi brat in draga sestra, dragi Popotnik Življenja s Krisusom in v Kristusu,
sva del te množice, ki danes poje hozano, ki čez nekaj dni vpije:"Križaj ga!", in sva člana velike družine Božjih otrok, ki živimo vsak svojo pot svetosti.
Enkrat bo tudi moj korak prestopil v nebeški Jeruzalem in tam, tako verujem, bomo skupaj z vsemi svetimi peli hozano Jezusu, našemu Odrešeniku. Amen.

Katarina Zupančič