14.07.2023

Bodi to kar si, vse drugo je že zasedeno

Stržiški tedni duhovnosti mi vsako leto predstavljajo nekaj lepega, posebnega. Moja pot se je začela že v nedeljo s prijetno vožnjo na vlaku do Hudejužine in že to je doživetje, ker z vlakom vedno redkeje potujemo.
Seveda pa vlak ni edini razlog za odhod. Meni osebno tedni duhovnosti v Stržišču pomagajo poglabljati se v veri, saj v dolini malokdaj več najdemo uro tišine, ker vse deluje na ''brzino''. V Stržišču se pa odpre čisto nov svet. Svet, kjer se s sovrstniki poglabljaš v največje življenjsko vprašanje: Zakaj me je Bog ravno v tem času podaril svetu in kaj naj s tem njegovim darom življenja počnem?

Prav letos sem prišel do odgovora, ki sploh ni tako težaven. Na svetu sem zato, da se darujem drugim in pustim, da se darilni ovoj, s katerim sem bil ovit ob rojstvu, odvija, da bodo tudi drugi lahko videli mojo neprecenljivo vrednost, ki jo prinašam s seboj. Vse, kar sem se novega naučil na letošnjem tednu duhovnosti v Stržišču, bi lahko na kratko povzel z citatom irskega pisatelja Oscarja Wilda, ki pravi: ''Bodi to kar si, vse drugo je že zasedeno.''

Jakob Peršolja